Ads 468x60px

Какво да знаем за минералната вода?




В нашата страна има над 225 находища на минерални извори.Техният общ дебит над 5000 литра на секунда.

Условно находищата на минерални извори в България са разделни по местоположение.

В северна България има приблизително 77 находища.Обикновено тези находища са на по-голяма дълбочина и се добиват със сондажи.Там изворите относно температурата са предимно студени.В тази част на стараната добивът е чрез сондаж 57 и извори 20.


В южна България са около148 находища.В тази част на страната находищата са по-близо до повърхността.Там находищата са предимно топли и горещи.Наричат се хипертермални води предимно са в долините на реките Струма и Места.Разпространени са и в северното подножие на Западните Родопи.Доказано е че най-горещият минерален извор в България е този в  Сапарева Баня изворът е с  температурата е 101,4 градуса или така наречената пренагрята вода.

Смята се че общият годишен обем на запасите от минерални води е 109 млн. кубични метра, от които само 50% се използва за различни цели. Според температурата

Студени който са до 37 градуса - каквато е температурата на човек.

Топли когато температурата е от 37 до 60 градуса.

Горещи когато температурата е над 60 градуса.преобладават чрез сондаж - 57 и във вид на извори - 20.

По химичен състав.

По тези показатели минералните води се делят на:

Слабо минерализирани до 2 g/l;
Умерено минерализирани от 2 до 15 g/l;
Силно минерализирани от 15 -до 30 g/l;
Разсолни от 30 до 60 g/l;
Силно разсолни над 60 g/l.

Според химичния си състав минералните води се делят на без балнеологични съставки, сулфидни, радонови, сулфатни, хидрокарбонатни, хлоридни и въглекисели.

Лечебните качества на минералните води в България са били познати на хората  още от най - дълбока древност.Още от тези времена хората са разбрали притегателната сила на водата и за това край минералните извори са изграждани балнеолечебници. Още от древни времена Хисар( древна Аугуста) Кюстендил(Пауталия), Бургаски минерални бани (Акве калите, по-късно Термополис) Сапарева баня (Германея), Сливенски бани (Танзос) и София (Улпия Сердика).

Минерални води в България са средно и силноминерализирани. Полезни са при бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробно -жлъчни заболявания.




Идеята на тази статия е като прочетете етикета на минералната вода която купувате да не се окаже ,че има несъответствие с нормите.Възможно е също така в бързината да са написали на етикета и различни или измислени данни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар