Ads 468x60px

Какво е минералната вода?

Когато човек за задълбае в нещо на пръв поглед "простичко" се оказва, че то е доста "сложно".Някъде из нета видях коментари, че минералната вода не е точно минерална.Следваха логичните коментари как я пълнели от чешмата и било измама.Аз лично съм фен на бирата и поради тази причина знаех твърде малко неща за видовете и състава на нашите минерални води.


След едно доста трудоемко и отнемащо време проучване разбрах следното.


 Натуралната минерална вода  това е  минерална вода, която произхожда от находище на минерална вода, добива се от един или повече естествени извори и  е със строго определен и постоянен (в рамките на естествените норми) дебит, температура, минерален състав, съдържание на микроелементи и други компоненти, които й придават специфични свойства и я отличават ясно от обикновената питейна вода.
Изворна вода  това е  вода, която произхожда от дълбоко разположен източник(естествен), който не е находище на минерална вода, добива се от един или няколко източника по микробиологични,  химични и радиологични показатели е подходяща за пиене в нейното  първоначално (натурално) състояние.
Трапезна вода това е  всяка вода от подземен или повърхностен водоизточник, третирана или нетретирана, която отговаря на изискванията на министерство на здравеопазването (Наредба № 9 от 2001 година)  за качеството на вода с предназначение за питейно-битови цели, но не отговаря на изискванията за горните две.
Натурална минерална вода която е  естествено газирана - това е минерална вода, която в природното си състояние съдържа въглероден диоксид, като количеството му, е равно на това в бутилираната вода, независимо от това дали е прилагана декантация или не.
Натурална минерална вода  която е добавена газировка с газ от водоизточника това е  минерална вода, която е газирана допълнително с въглероден диоксид, произхождащ от същото находище на минерална вода.
Натурална минерална вода която е  газирана това е  минерална вода, която съдържа въглероден диоксид, който е разтворен допълнително във водата и не произхожда от находището на минерална вода, от което е водата;
Изворна вода - газирана" или "трапезна вода - газирана" това е  изворна или трапезна вода, в която изкуствено е добавен въглероден диоксид, който се отделя спонтанно и видимо при нормална температура и налягане;
Сода- газирана трапезна вода, която съдържа допълнително прибавен натриев хидрогенкарбонат повече от 570 mg/l. 

Това е едно условно деление на минералните води те се различават още по много показатели.