Ads 468x60px

Какво представлява водата ?

Вода представлява  бистра, безцветна течност, която няма  мирис. Популярната химическа формула е  H2O. Водата има три  агрегатни състояния в природата:

  •  Твърдо състояние представляващо  лед или сняг, 
  •   Газообразно състояние  на [водата] това е парата,
  •   Третото състояние е течност в това си състояние  водата  покрива  около ¾ от повърхността на планетата.Разпределението е следното 97% е солена морска вода, 2,4% се съдържа в ледниците, а 0,6% в реките и езерата.  Реално погледнато освен в океаните, моретата, реките, езерата и другите естествени или изкуствени водни басейни. Водата  в газообразното си  състояние  се намира в атмосферата на планетата под формата на облаци, мъгла и др. Тази вода се извлича от атмосферата под формата на валежите (дъжд, сняг, градушка, роса, и т.н.). Разглеждани съвмесно, водната  обвивка на Земята се нарича хидросфера. При естествени условия в тази вода винаги се съдържат  разтворени вещества (соли, газове и т.н.). 





Вода се отличава с интересна особеност.При нагряване от 0 до 4 или по-точно  3.98°  водата се сгъстява.Поради тази особеност  рибите   и другите водни обитатели  съществуват.При положение, че  температурата падне под тази граница от 4 °C, по-студената  вода която е с  по-малка плътност  остава на повърхността и замръзва а  под леда остава положителна температура.
Водата има много други необичайни характеристики: Тя  е "почти" не свиваема тоест  подложена на натиск тя не се свива. 
 Другата и  интересна особеност е че при замръзване увеличава обема си.
 Обяснението е, че при замръзване водата преминава от молекулярно в кристално състояние и се  образуваната кристална решетка която има  по-голям обем от този на молекулите при течното и състояние.
 Всички тези характеристики са дължат на  водородните  връзки. Понеже молекулата на водата има  два водородни атома  и един електрон от кислороден атом. Кислородния  атом получава отрицателен заряд а  водородните атоми - положителен. Поради това, всеки атом кислород е привлечен към водородните атоми на други молекули, и обратно.
Всяка молекула вода може да участва в повече от четири водородни връзки: два водородни атома - всеки по едно и кислород - две. 


Точката на кипене на водата (и всички други течности) е в пряка зависимост  от атмосферното налягане. Популярните  100 °C. са верни единствено на морското равнище.Колкото атмосферното налягане е -малко толкова и спада точката на кипене.Приема се че точката на кипене на  връх Еверест е 68 °C.


Водата заема формата на съдът в която е поставена.
Тя  има голямо повърхностно напрежение дължащо се на  малката сила на привличане между молекулите.По тази причина  водата заема формата на съда в който е поставена.

Двустранно значение има водата и относно нейните изолационни качества.Така например чистата дестилирана вода е добър изолатор.Обаче  водата в нейното естествено съдържане  когато има разтворени (свободни йони) е проводник на тока. 


Водата ( разтворител)  дължаща се на нейната  полярност. В случай, че  вещество се постави във вода  то бива обградено  от водните  молекули. Поради малкият размер на водните молекули се получава един брой молекули от веществото да бъдат заобиколени от множество водни. Отчасти отрицателно заредените полярни краища на водната молекула се привличат с положително заредените компоненти на разтвореното вещество и обратно, за положително заредените полярни краища.Това и качествено я прави жизнено важна за човешкият организъм. Основано на разтворимите и качества в нашите организми протичат множество биохимични реакции благодарени на което организмът ни функционира.В една клетка и в междуклетъчното пространство протичат различни биологични реакции благодарение на водата.

 Следователно, водата е от съществено значение за живота за всички живи същества, без изключение независимо  дали са  едноклетъчни или  многоклетъчни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар